Techniek
Wij vinden het belangrijk om onze leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst. Techniek speelt hier een zeer belangrijke rol in. Op deze pagina leggen wij uit binnen welke vakken en hoe techniek aan bod komt op onze school. Ook lees je meer over onze aangeboden techniek workshops voor basisschoolleerlingen en over Sterk Techniek Onderwijs.
Techniek op Spaarne College
Zoals hierboven al werd benoemd hechten wij veel waarde aan het vergroten van technische kennis. Daarom worden er (moderne) technische vakken gegeven en worden de school en haar apparatuur jaarlijks gemoderniseerd en verduurzaamd. Mede dankzij het project Sterk Techniek Onderwijs (STO).
Wim Huiberts (directeur): “Het Spaarne College behoort tot één van de grote technische vmbo-scholen uit de regio en daar zijn wij heel trots op!”
Bouwen, wonen en interieur (BWI)
Bij het profiel Bouwen, wonen en interieur (BWI) bestaat het programma uit een aantal ambachtelijke technieken zoals timmeren, metselen, schilderen en stofferen én daarnaast worden er een aantal moderne technieken aangeboden zoals 3D computer tekenen en VR-technieken (virtual reality). Leerlingen worden breed opgeleid en kunnen in twee jaar ontdekken waar hun talenten liggen.
Lees meer
Smart Technology
Onze 1e en 2e jaars leerlingen krijgen allemaal les in het vak Smart Technology. Leerlingen leren hier vaardigheden die nodig zijn om moderne technieken te kunnen programmeren en te bouwen. Door te werken met robots, LEGO en andere interessante hulpmiddelen leren de leerlingen de zogenoemde 21th century skills.
Lees meer
Zorg en welzijn (Z&W)
Robots gaan een steeds belangrijkere rol spelen in onze maatschappij, zo ook in de zorgsector. Bij het profiel Zorg en welzijn wordt er daarom sinds dit schooljaar met zogenaamde zorgbots gewerkt. Leerlingen leren de basisprincipes van het programmeren van de zorgbots en zij leren meer over de mogelijkheden van diverse zorgbots.
Lees meer
Workshops techniek voor basisscholen
Het Spaarne College biedt in samenwerking met ongeveer 45 basisscholen uit Haarlem, Overveen, Zandvoort en Bloemendaal techniek workshops aan. Deze workshops laten de leerlingen kennismaken met de zeven werelden van techniek: digitaal, media & entertainment, energie, water en veiligheid, hi-tech & science, voeding & natuur, wonen, werken en verkeer en tot slot ontwerpen, productie en wereldhandel.
Techniekwaaier 21-22
Ieder jaar wordt vanuit het STO een techniekwaaier verspreid over alle basissscholen met daarin het aanbod in verschillende workshops.
Wij bieden de volgende techniek workshops aan:
- Spelen Bouwen, wonen en interieur (groep 1 t/m 3)
- We do Lego (groep 4 t/m 7)
- Dashbots (groep 6 en 7)
- Spike Prime Lego (6 t/m 8)
- Bouwen, wonen en interieur (groep 6 t/m 8)
- Ouder informatieavond Bouwen, wonen en interieur
Interesse in een workshop?
Heeft u interesse in één van onze workshops? Neem dan contact met ons op via techniek@spaarnecollege.nl. In sommige gevallen bieden wij de workshops ook aan op locatie.
Wat houdt STO in?
Door de toenemende vraag aan modern technisch geschoold personeel en de afname van technisch onderwijs en vakkennis hebben diverse partijen besloten de handen ineen te slaan. Denk hierbij aan het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid.
Deze regeling heeft de naam Sterk Techniek Onderwijs gekregen en heeft als doel leerlingen enthousiast te maken voor techniek, scholen de mogelijkheden te geven om te innoveren in nieuwe technieken en te ondersteunen in de facilitering van materiaal en gereedschap.
Samenwerkingen in de regio
Het Spaarne College behoort tot de regio IJmond/Zuid-Kennemerland. Wij werken nauw samen met het Kennemer College, Technisch College Velsen en Haarlem College. Iedere technische vmbo heeft zijn eigen specialiteit.
Spaarne College werkt samen
Wij geloven dat hoe jonger een leerling in aanraking komt met techniek, hoe beter het talent en de interesse gewekt worden. Daarom werken we nauw samen met basisscholen in Haarlem en omgeving. Ook werken we samen met het bedrijfsleven (Drystack) om het onderwijs zo dicht mogelijk bij de realiteit te laten komen. Tot slot wordt de samenwerking met het MBO aangescherpt zodat leerlingen zo min mogelijk uit zullen vallen op hun vervolgopleiding.