Kun je in drie zinnen omschrijven wie je bent en waar je voor staat?

Ik ben Maren Stoffels en ik ben kinderboekenschrijver, maar ik noem me liever een verhalenvertaler. Ik vind het belangrijk dat je jezelf kan zijn en keuzes maakt die bij jou passen.

Waarom ben je schrijfster geworden?

Van jongs af aan heb ik veel fantasie. Samen met mijn broertje speelde ik met lego. Hij bouwde van alles, maar ik was veel meer bezig met het bedenken van verhalen die de legostenen en poppetjes meemaakten. Toen ik ouder (9 jaar) was en veel ging lezen, begreep ik dat je van schrijven ook je beroep kon maken. Wat was ik blij, ik schreef al mijn eerste boekjes.

Wat voor boeken schrijf je?

Mijn eerste boeken en mijn boeken van de afgelopen jaren zijn heel verschillend. Sinds een paar jaar sta ik qua leeftijd meer van de jonge doelgroep af waar ik het liefst voor schrijf. Maar ik kan nu veel beter voor hen schrijven, omdat ik door mijn levenservaring beter in de belevingswereld van anderen kan stappen. Inmiddels heb ik 27 boeken uitgegeven. Voor aankomende jaren heb ik nog veel ideeën, misschien wel een boek in rijmvorm of een prentboek (boek met vooral afbeeldingen).

Hoe wordt een verhaal voor een boek geboren?

Een verhaal begint bij mij altijd bij een waargebeurde ervaring uit mijn eigen leven, van een ander of een verhaal uit het nieuws. Die verhalen zijn het startpunt, daar laat ik vervolgens mijn fantasie overheen gaan. Kinderen kunnen zich vaak herkennen in mijn boeken omdat ze gebaseerd zijn op iets echts. En door de fantasie die er in lagen overheen ligt, ontstaat een nieuwe wereld. Het is een beetje als een dj; je brengt meerdere lagen aan zodat er een heel nieuwe beat ontstaat.

Hoe zouden onze leerlingen kunnen oefenen met het creëren van verhalen?

Oefen door te bedenken wat jou bezighoudt. Je kan veel van het onderwerp afweten, maar dat hoeft niet. Lees je dan wel goed in en ga films kijken over dat onderwerp. Het allerbelangrijkste is dat je het onderwerp zelf leuk en interessant moet vinden. Kies vooral niet iets waar je niet blij van wordt, dat valt een lezer meteen op.

Hoe ga je te werk als je een verhaal/boek wilt uitgeven? Welke stappen moet je zetten?

Als je schrijver wil worden, wees dan realistisch want jouw verhaal komt terecht op een enorme stapel bij een uitgeverij. Je zult dus moeten opvallen tussen al die verhalen. Maar blijf bij jezelf, dan heb je meer kans om op te vallen. Begin met het typen in een Word-document. Controleer daarna je verhaal op spelfouten, kies een duidelijk lettertype, maak het document zorgvuldig op, laat familie en vrienden die je vertrouwt het verhaal lezen en checken. Vergeet ook niet een spannende samenvatting toe te voegen. Zo weet de uitgever meteen waar het over gaat, en maak je hem of haar nieuwsgierig. Stuur je verhaal digitaal of per post naar een uitgeverij.

 

Vertel eens iets meer over je nieuwste boek ‘Black Friday’

Het boek vertelt over een ontgroening bij een studentenvereniging. Het gaat over groepsdruk en leert je over het maken van eigen keuzes. Een wijze les van het boek: volg je eigen hart en geef je eigen grens aan. Dat is een les voor zowel een 8-jarige, een brugklasser als een volwassene.

Op welk boek ben je het meest trots en waarom?

‘Ik zie je tussen de wolken’ gaat over een meisje dat een ernstig zieke jongen in het ziekenhuis helpt. Zij zit zelf ook niet lekker in haar vel, maar leert hem ondanks dat van het leven te genieten. Uiteindelijk komt het meisje daardoor zelf ook uit haar dal. Het boek is heel persoonlijk, omdat een vriendin van mij op dat moment in het ziekenhuis lag. Zij heeft geholpen met de technische kant van het verhaal, zoals hoe het werkt en hoe bepaalde dingen heten in het ziekenhuis. Doordat we zoveel samenwerkten, heb ik haar veel beter leren kennen. De hechte band die daardoor is ontstaan, komt terug in het boek. De realiteit en de verhaallijn liepen door elkaar heen. Ik heb mooie herinneringen aan het creëren van dit boek.

Waarom ga je graag op toer langs scholen?

Op toer gaan vind ik net zo leuk als schrijven. Omdat je dan écht contact met de doelgroep maakt en meteen weer weet waar je het voor doet. Via social media krijg ik veel reacties, maar door langs scholen te gaan worden de reacties op mijn werk nog tastbaarder. Ook vind ik het belangrijk om te zien waar ze afhaken in een verhaal en hoe het verhaal wordt opgepakt. Hier kan ik veel van leren voor het schrijven van een nieuw boek.

Wat zou je kinderen van onze school mee willen geven als het om boeken gaat?

Kies een boek dat bij je past en laat je eventueel adviseren. Als een verhaal jou kan raken, doet dat echt iets met je. Je kunt er veel plezier aan beleven. Dan kan lezen net zo verslavend zijn als gamen of Netflixen. Probeer het maar eens uit.

Wil je meer informatie over Maren Stoffels of haar boeken ga dan naar: www.marenstoffels.nl