Donderdag 9 maart staat de culinaire vakwedstrijd Noord-Holland gepland in het college De Brink. Drie van onze topleerlingen die gekozen hebben voor het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) doen dit jaar weer mee aan de regionale wedstrijd en hopen op 30 maart mee te mogen doen aan het landelijke kampioenschap. Charlotte, Malou en Jane (van links naar rechts) hebben lichte zenuwen, maar kijken ook zeker uit naar de wedstrijd. Winnen, dat is wat ze voor ogen hebben!
Wie gaat wat doen tijdens de wedstrijd?
Als team doe je tijdens de vakwedstrijd mee met drie leerlingen. Twee leerlingen tonen hun kookskills en één leerling zijn of haar hosting en serveer skills. Wij doen mee aan de vakwedstrijd met Malou (serveren), Charlotte (koken) en Jane (koken).
~
Waarom doe je mee aan de vakwedstrijd Malou?
Malou: ‘’Het lijkt mij gewoon heel leuk om mee te doen. Ik werk al in de horeca bij Villa Westend dus hierdoor heb ik al veel basiszaken geleerd. Het lijkt me heel gaaf om een wedstrijd mee te maken en om nog meer te leren over de horeca. De voorbereiding was heel gezellig dus ik hoop dat dat ook geldt voor de wedstrijddag.’’
Wil je na de middelbare school verder in de horeca?
‘’Ik start aan de middelbare hotelschool nadat ik mijn diploma heb behaald op het Spaarne College, omdat ik het erg naar mijn zin heb in de horeca. Ik vind de horeca leuk, maar het is ook zwaar werk. Ik hoop dat ik op de middelbare hotelschool meer basis- en mensenkennis opdoe, want misschien kies ik uiteindelijk toch voor een andere richting. Je leert op de opleiding ook leidinggeven en dat zou je prima in een andere business kunnen toepassen’’, aldus Malou.
Wat denk je dat de wedstrijddag je gaat brengen?
‘’Ik denk dat het een zware dag gaat zijn, omdat we van 8 uur tot half 5 bezig zijn. Het wordt ook heel leerzaam en ik hoop vooral dat we gaan winnen! Derde worden vind ik ook prima, maar eerste zou toch wel heel tof zijn. Ik vind het ook best spannend, want ik moet het serveren helemaal alleen doen. Mijn motto: adem in, adem uit en gaan met die banaan!’’, zegt Malou lachend.
Heb jij een geheim ingrediënt dat je in gaat zetten?
Malou: ‘’Ik ga mijn charmes in de strijd gooien. Als ik spontaan blijf geeft dat altijd een goede indruk op mensen.’’
~
Waarom doe je mee aan de vakwedstrijd Charlotte?
‘’Ook mij lijkt het een leuke en leerzame ervaring. Dan kan ik later zeggen: ‘ik heb meegedaan met een wedstrijd’. We hebben de ingrediënten doorgesproken tijdens de eerste oefenmiddag. Er stonden makkelijke en moeilijke te bereiden hapjes tussen. Het maken van de kletskop lijkt me het lastigst, omdat hij knapperig en dun moet zijn, maar omdat we samen mogen werken komt dat vast goed!’’, aldus Charlotte.
Wil je na de middelbare school verder in de horeca?
‘’Ja, ook ik ga na het Spaarne College de middelbare hotelschool doen. In de horeca is het altijd gezellig. Het lijkt mij heel interessant om te leren hoe je zo makkelijk mogelijk omgaat met andere mensen.’’ Al glimlachend vertelt ze over het ontstaan van haar liefde voor de horeca: ‘’Mijn oom heeft al jaren het eetcafé ‘Moeders’ in Amsterdam. Er komen veel toeristen en andere bezoekers, het zit altijd bomvol. Het restaurantwezen heb ik dus van kleins af aan meekregen. Toen ik een paar jaar geleden in caférestaurant Amsterdam zat en ik alle serveersters in het rond zag lopen dacht ik: dat wil ik ook doen!’’
Wat denk je dat de wedstrijddag je gaat brengen?
Charlotte: ‘’Drukte en zeker een paar momenten van stress. Maar ik geloof ook dat het goed gaat komen. Het wordt een hele gezellige dag.’’
Heb jij een geheim ingrediënt dat je in gaat zetten?
Lachend zegt Malou over Charlotte: ‘’Charlotte power: liefde!’’. Charlotte vervolgt: ‘’Als we gewoon rustig in ons eigen tempo blijven werken en niet teveel stressen dan komt het gewoon goed. Jane en ik gaan elkaar helpen waar kan.’’
~
Waarom doe je mee aan de vakwedstrijd Jane?
‘’Tom moest last minute afzeggen vanwege ziekte, dus werd mij een paar dagen geleden gevraagd of ik hem wilde vervangen. Ik heb ‘ja’ gezegd, want ik vind het heel leuk om te koken. Ik kook thuis graag en later wil ik in de horeca werken als bijbaan. Ik ga de opleiding tot verpleegster volgen, maar van koken word ik ook erg blij. Als ik sta te koken zit ik echt in mijn eigen cocon en dat vind ik een heel prettig gevoel.’’
Wat denk je dat de wedstrijddag je gaat brengen?
‘’Dat het een drukke dag gaat worden, maar dat we wel met plezier zullen koken. Ik moet mij in een paar dagen voorbereiden en weet natuurlijk pas net welke hapjes ik moet bereiden, maar met een recept komt het wel goed’’, zegt Jane met een relaxte houding. ‘’Over de samenwerking maak ik mij niet druk, want in de les bij HBR werk ik ook vaak samen met Charlotte.’’
Heb jij een geheim ingrediënt dat je in gaat zetten?
Jane: ‘’Ik blijf meestal gewoon heel kalm. Als er drukte is bedenk ik me: blijf maar gewoon rustig.’’ Charlotte geeft aan: ‘’Ik ervaar soms wel druk en rust is dan wat ik nodig heb en die kan Jane mij bieden. Top toch!’’